Fladderaars voorzien Alphen aan den Rijn van een vijfsterren hotel
De jeugdwerkgroep de Fladderaars van het IVN Alphen aan den Rijn hebben in maart 2012 eerst 40 hotelletjes gemaakt voor in de eigen tuin. En natuurlijk hebben zij gehoord hoe belangrijk het is. Daarna hebben zij een activiteitenochtend besteed met het boren, zagen, knippen van materialen voor het grote insectenhotel.
Dit hotel hebben zij met een aantal IVN natuurgidsen gerealiseerd. Maar dank zij sponsors als P en S Staalproducties, Stichting Vogelpark Avifauna en Rotary Alphen aan den Rijn is het een vijfsterrenhotel geworden. Het ontwerp is gemaakt door architect, imker en IVN natuurgids Jordan Blaauw. Dit hotel wordt cadeau gegeven aan het bezoekerscentrum Veenweiden voor het gebruik van de ruimtes bij al hun activiteiten. Op 15 september heeft wethouder Kees van Velzen het insectenhotel geopend met behulp van de Fladderaars en is het hotel overgedragen aan het bezoekerscentrum de Veenweiden. http://www.bc-deveenweiden.nl
Het hotel heeft aan de zijkant ook luikjes om belangstellenden te laten zien hoe de bijen hun eitjes leggen en deze zich ontwikkelen.
Aan de achterzijde is een mussenhotel geplaatst. Onder het hotel is een egelhuis geplaatst en in de bomen rondom het hotel hangen vleermuisverblijven.
Het hotel staat in de openbare heemtuin van het bezoekerscentrum en is altijd te bezichtigen. Maar het bezoekerscentrum is op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag middag geopend met een wisselende tentoonstelling: tot en met eind september gaat deze over de bijen.
Adres bezoekerscentrum: Burg. Bruins Slotsingel 15, 2403 NC Alphen aan den Rijn http://ivn.nl/afdeling/alphen-aan-den-rijn-eo
Insectenhotel geopend
Kinderen maken een bijenhotel De bouw van een 5 sterrenhotel Inspectie bijenhotel

Het bijenhotel is bijna klaar --
 
De laatste hand wordt gelegd --
 
Een laatste kritische blik --
 
Het eindresultaat: op veel plekken zullen wilde bijen kunnen gaan nestelen --
 
Op de markt worden ook bijenhotelletjes verkocht --
 
De bouw van een 5 sterren bijenhotel: het frame en fundering --
 
Bevestiging aan de fundering --
 
De nok is gereed en op het hoogste punt moet dan wel een vlag --
 
Het bijenhotel krijgt vorm --
 
De hoogste verdieping wordt ingericht --
 
Even pauze --
 
Nu zijn de lagere verdiepingen aan de beurt --
 
Het bijenhotel is bijna klaar --
 
De achterkant zit dicht --
 
De laatste elementen worden gemaakt en geplaatst --
 
 
De laatse fase van de inrichting --
 
Het bijenhotel is opgeleverd en klaar voor gebruik --
 
Een kritische inspectie van het bijenhotel --
 
Alles zit er op en er aan --
 
De keitjes zitten stevig genoeg: de bijen kunnen komen --
 
Het eerste bezoek --
 
Insectenhotel geopend --
Op een zonnige zaterdagochtend op 15 september hebben wethouder Kees van Velzen, Bas Wienbelt, voorzitter van bc de Veenweiden, samen met de Fladderaars het insectenhotel geopend. De Fladderaars hebben sinds maart van dit jaar aan dit project gewerkt. En eindelijk is het het insectenhotel klaar. Een fantastisch vijfsterrenhotel.De eerste bewoners zijn al gearriveerd. Het hotel is vooral gemaakt voor de solitaire bij. Wij kennen 350 soorten en zeker de helft van deze soorten staat op de rode lijst. Dat betekent dat ze worden bedreigd. Dit komt door de verstedelijking, de betonnen huizen, de mooie strakke tuinen. Er zijn te weinig rieten daken en oude schuurtjes waar zij hun eitjes in kunnen leggen. Daarom is dit hotel gerealiseerd om te zorgen dat de solitaire bij haar eitjes kan afzetten. De solitaire bij is belangrijke bestuiver. En zonder bestuiving hebben wij geen appels en peren. En op de lange termijn mogelijk zelfs geen voedsel. Daarom moeten wij deze bij helpen. Dat hebben de aanwezigen dan ook gedaan door een twintigtal insectenhotelletjes te kopen, zodat er een keten van hotelletjes ontstaat in heel Alphen aan den Rijn.
Maar in het hotel mogen ook andere dieren wonen, zoals vlinders, wespen, vliegen, slakken, pissebedden en lieveheersbeestjes. Maar ook voor egels en muizen is plaats. De mussen hebben ook een eigen onderkomen en de vleermuizen zijn welkom in de bomen.
's Ochtends hebben de kinderen eerst bijen gemaakt, die bij de opening in het hotel geprikt werden. Er werd druk geknipt, geverfd, geplakt, waardoor de mooiste bijen het licht zagen. Zeker vijftig kinderen, ook broertjes en zusjes, waren hierbij aanwezig. ZIj werden geholpen door de dertien vaste begeleiders en nog een aantal ouders. Heel veel van deze kinderen hadden zich als bij laten schminken. Veel belangstellenden, waaronder een aantal bestuursleden van het IVN Alphen aan den RIjn en het bezoekerscentrum de Veenweiden hebben de opening bijgewoond. De Fladderaars kwamen van alle kanten aan en prikten de gemaakte bijen in het hotel. Het hotel werd door al deze geelbruine insecten bezet. Daarna werd het hotel officieel overgedragen aan het bezoekerscentrum de Veenweiden. Het hotel is een cadeau van de Fladderaars aan het bezoekerscentrum als dank voor het gebruik van de ruimte tijdens al hun activiteiten. ------------------------------------ Naar de foto's
 
De openingstoespraak --
 
Het insectenhotel is geopend --
 
Tros op hun bijen ---
 
De bijen worden op het hotel geprikt ---
 
Ook de kleine fladdelaar doen hun best --
 
Wachten tot je aan de beurt ben --
 
Het enthousiasme is groot: dat beloofd wat --
 
Het is leuk om zelf een dagje een bij te zijn --