100 soorten hout voor een bijenhotel ---- Het bijenhotel is geplaatst! -- meer info
100 soorten hout 1 100 soorten hout 2 100 soorten hout 3
De Verenigde Naties hebben het jaar 2010 benoemd tot Internationaal jaar van de Biodiversiteit. In Nederland heeft dit geleid tot de instelling van de Coalitie Biodiversiteit 2010, een landelijk platform waarin overheden, organisaties en bedrijven hun krachten bundelen om de urgentie van het behoud van biodiversiteit (= alle vormen van leven op aarde) onder de aandacht van een breed publiek te brengen. HKH Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld, die zich al sinds jaar en dag inzet voor het herstel van de balans tussen mens en natuur, is beschermvrouwe van deze Coalitie.
Het Internationaal jaar van de Biodiversiteit heeft tot gevolg dat de bij meer aandacht krijgt dan tot nu toe het geval is geweest; de bij is immers hét voorbeeld van de onderlinge verbondenheid ván alles mét alles in de natuur. Om deze reden is de bij in Nederland uitgeroepen tot Ambassadeur van de Biodiversiteit en worden allerlei acties ondernomen om het leven van de wilde bij (solitair levend in tegenstelling tot de honingbij) een stuk prettiger te maken. Bijvoorbeeld door een bijenhotel te maken en deze te plaatsen in een voedselrijke omgeving (zie: www.biodiversiteitsjaar.nl)
Ik ben actief in IVN-Eemland en wil in mijn woonplaats Soest graag het eerste bijenhotel van Nederland maken met 100 verschillende soorten hout (zie bijlage BijenmuurUtrecht). Het bijenhotel zal waarschijnlijk geplaatst worden bij de Paardenkamp, het nationaal bekende rusthuis voor oude paarden in Soest. Deze blokken hoeven niet groter te zijn dan 20 x 25 cm maximaal, in dikte variërend van 4 tot 8 cm.
In het uiteindelijke bijenhotel wil ik elk houtblok voorzien van een aanduiding welke houtsoort het betreft; aan de dakrand zullen de namen van de houtleveranciers/sponsoren worden vermeld.

Jaap van de Berg ( IVN Eemland vogelcoordinator )
Boekweitland 96 3764 ZN Soest tel: 035 - 6022493 / 06 - 518 578 77
e-mail: mea.jaap@online.nl

 
100 soorten hout 1 Terug

 

100 soorten hout 2   Terug
 
100 soorten hout 3 Terug

37 soorten hout en inmiddels 42 soorten blokken hout gereed. De soorten zijn, Esdoorn, Tatajuba,Ozigo, Eiken, Niove, Curupixa, Framire, Beuken,S ipo, Longhi Rouge, Kosipo, Sapeli, Iroko, Angelim Pedra,  Aniegre, Koto, Merbau, Azobe, Mambode, Frake, Parasolier, Ayous, Tali, Bilinga, Oukeme, Ilomba, Bosse, Neemtree, Wenge, Grenen, Meranti, Bankirai, Red Ceder, Vuren, Iroko,Afzelia,  Iepen, Balsa, Ramin en het wordt afgewerkt met bamboe

 
100 soorten hout 4 Terug
 
85 soorten hout: nog 15 soorten (opening/plaatsing in juni) Terug
 
Het bijenhotel wordt geplaatst   Terug
 
Het bijenhotel wordt geplaatst   Terug
 
Het bijenhotel wordt geplaatst   Terug
 
Het bijenhotel wordt geplaatst   Terug
 
Het bijenhotel wordt geplaatst   Terug
 
Het bijenhotel wordt geplaatst   Terug
 
Het bijenhotel wordt geplaatst Terug
 
Het bijenhotel wordt geplaatst   Terug
 
Het bijenhotel wordt geplaatst   Terug
 
Het bijenhotel wordt geplaatst   Terug
 
Voltooid   Terug
 
Bijenhotel en informatie paneel   Terug
 
Het informatiepaneel -- zie tekst   Terug