Bijenhotel Brian Kabbes- Suameer (Fr)  
Bijenhotel Fragment 1 Fragment 2
Aan het ophangen van nestkastjes voor vogels zijn de meesten van ons wel gewend, hoewel dat veerig jaar geleden nog helemaal zo gewoon niet was. Echte dierenliefhebbers hangen naast broedruimte voor vogels ook slaapkasten op voor vleermuizen en speciale spleetkastjes voor vlinders. Maar dan zijn de mogelijkheden wel zo'n beetje uitgeput, lijkt het.
Toch is er nog een groep interessante diertjes die met plezier de broedplekken aanneemt die u ze in uw tuin aanbiedt. Solitaire bijen en wespen zijn eenvoudig te lokken insectjes die graag hun eitjes leggen in boorgaten in blokken hout. En het leuke is dat u deze broedblokken niet duur hoeft te kopen, maar met heel weinig moeite zelf in elkaar kunt knutselen.
Een eigen insectenhotel beginnen is erg eenvoudig. Op een zonnig en luw plekje in uw tuin kunt u een muurtje bouwen van allerlei verschillende materialen, zoals oude dakpannen, afgeknipte riet- of bamboestengels, klodders klei en blokken hout of mergelsteen. In deze blokken hout (of zachte steen) boort u met de boormachine verschillende gaten, ongeveer 10 centimeter diep. Ideaal is het boren van gaten met een verschillende diameter, bijvoorbeeld 6, 8 en 10 millimeter, voor de kleinere soorten of zelfs nog wijdere gangen voor de grotere.
Het is verbazend te zien hoe snel de dierlijke gasten uw hotel zullen ontdekken. En niet alleen de (voor ons niet lastige) solitaire bijen en wespen, ook nuttige insecten als lieveheersbeestjes en oorwormen zullen hun intrek nemen en u helpen met het bestrijden van schadelijke plaagdieren. Met een beetje moeite en wat goede wil kunt u een hele rits klein gedierte helpen, waarvan de meeste tuiniers het bestaan niet eens vermoedden.
Tuinpublicist Brian Kabbes - www.kabbes.nl

 

Bijenhotel Brian Kabbes Terug
 
Fragment 1 Terug
 
Fragment 2 Terug
 
Fragment 3 Terug