Bijenhotels op de floriade 2012  
Bijenbank Wilde Weelde Kunstwerk Bijenpaviljoen Nestkastjes IVN
Toen  10 jaar geleden de locatie van de volgende Floriade bekend werd gemaakt konden we niet vermoeden dat bijen in 2012 zo veel onder de aandacht zouden worden gebracht. Op de floriade bij Venlo gebeurde dat onder meer door aandacht te vestigen op bijen- en insectenhotels.
Op 5 augustus ging ik hier zelf een kijkje nemen.  Het ging natuurlijk om de totale floriade.  Wat inspiratie betreft was er was keuze genoeg. Een aantal voorbeelden is op deze pagina afgebeeld. Het hotel van de Wilde Weelde wat ik liever een fauna hotel zou willen noemen was het meest opvallende. Een soort bijenbank, die veel aandacht trok.
Bij het bijenpaviljoen ging een soort kunstwerk en bij het IVN ging er een hele verzameling kleine bijenkastjes voor tuin en balkon.
In zo’n nieuwe situatie als de floriade waar  van nature zeer weinig bovengrondse nestgelegenheid is voor wilde bijen, ligt het niet voor de hand dat deze bijenhotels tijdens de floriade al bevolkt zouden gaan worden.  Ik heb alleen enkele tronkenbijtjes gezien bij het IVN-paviljoen, maar misschien zaten die al in de kastjes.
Als er bij de volgende floriade of een ander groen evenement weer bijenhotels worden geplaatst, zou het een idee zijn om bewoonde delen te gebruiken,  maar dan wel in combinatie met de planten waar de aangevoerde bijen op vliegen.  De bijenhotels en de plantensoorten moeten  dan wel ca. 2-3 jaar van te voren worden geplaatst en aangeplant. De bezoekers zien dan (bij mooi weer) direct hoe deze bijenhotels functioneren.
 
 

Bijenbank Wilde Weelde: Hier is iets bijzonders te zien - Terug

 

Bijenbank Wilde Weelde - volgende foto Terug
 
Bijenbank Wilde Weelde Terug
 
Bijenbank Wilde Weelde Terug
 
Bijenbank Wilde Weelde Terug
 
Bijenbank Wilde Weelde Terug
 
Bijenbank Wilde Weelde Terug
 
Bijenbank Wilde Weelde Terug
 
Kunstwerk Bijenpaviljoen Terug
 
Kunstwerk Bijenpaviljoen Terug
 
Nestkastje voor bijen en andere insecten bij het IVN-paviljoen Terug
 
Een van de overige hoteltjes Terug