Een bijenhotelletje dat niets kost en perfect functioneert --  

Een bijenhotelletje dat niets kost en perfect functioneert Terug naar top
De afgelopen 2 jaar ben ik met tientallen bijenhotels geconfronteerd. Grote hotels die niets kosten kleine hotelletjes voor een paar tientjes. Er zijn hotels gebouwd van € 2.000 tot 3.000. Voor vandalisme bestendige hotels is dat soms noodzakelijk en soms kan het niet anders door bijzondere omstandigheden (Kids voor Animals). Maar onder normale omstandigheden hoeft een bijenhotel niets te kosten. Hergebruik van afgedankt materiaal is het beste en het meest mileubewust. Daar voldoen de meeste hotels aan die op deze website worden getoond. Het voornaamste van een bijenhotel is dat het functioneert. De rest is van ondergeschikt belang. Een eenvoudig voorbeeld is het hotelletje dat hieronder is afgebeeld. Het is door Rob de Koning uit Schiedam gemaakt. Werd in maart 2011 in Veenendaal tegen de schuur opgehangen (foto hier boven) en was eind juli ondanks het zeer wisselvallige weer voor meer dan de helft bezet.

Maten
Totale hotelletje: 25 cm breed; 15 cm hoog
stam: 12 cm diameter; 10 cm diep
Plankjes dak: 11 cm br. 15 cm lang
Gaten: 8 cm diep

Een stukje dakleer mag, maar is niet noodzakelijk.
Verder een paar spijkers een een haakje om het op te hangen.
Een bijenhotelletje dat niets kost en perfect functioneert.
Een kind van acht jaar kan dit maken.

Voor grote hotels is het in principe even simpel. Maak eventueel een boekenkastachtig frame met planken er in en een paar planken aan de achterkant om het wiebelen tegen te gaan. En plaats daarin alle losse elementen. Dakpannen, mag maar dat is niet noodzakelijk.

Vooral hotels met educatieve doelstellingen, in ivn-tuinen bijvoorbeeld, moeten een sterk signaal afgeven dat een bijenhotel kosteloos kan worden gemaakt. Een voorbeeld hieronder. Bouwtekeningen voor bijenhotels zijn in principe overbodig! Een uitzondering moet gemaakt worden voor producten van sociale werkplaatsen, zorgboerderijen en zorgimkerijen: kopen van een bijenhotel is dan tevens ondersteuning.