Bijenhotels van Taas van Herpen in het arboretum van Wageningen ----
 
Fragment Terug
 
Fragmenten Terug
 
Halte voor bijen Terug
 
Halte voor fragment Terug
 
Bijennachthotel NIOO ----- Naar tekst Terug
 
 
Bijennachthotel NIOO Wageningen Terug

In de tuin van het NIOO (nederlands instituut voor oekologisch onderzoek, deel van de WUR), is in zomer 2012 door Taas van Herpen het Bijennachthotel gebouwd. Van Herpen is de groene aannemer achter het bedrijf "Groen en Hout" uit Wageningen. Hij kwam op het idee om de bijen zichtbaarder te maken voor NIOO medewerkers, die vaak tot laat doorwerken aan hun onderzoek. Als ze uit de deur stappen en langs het bijenhotel lopen is het dikwijls al donker, daarom bracht van Herpen een zonnecel en ledlampen aan, die tussen de ingeboorde houtblokken in het leem zijn ingesloten. Vandaar de naam Bijennachthotel, het gaat hier dus niet om een bijenhotel voor nachtelijke soorten. Het Bijennachthotel bij het NIOO aan de Mansholtlaan in Wageningen heeft als extra aardigheid een deurtje waarachter je enkele broedende bijen kunt bekijken in transparante buisjes.

Over het ontwerp
De gebogen vorm gericht op het zuiden met een grote hoeveelheid leem zorgt voor een hogere temperatuur door ophoping van zonnewarmte. In het leem zijn blokken verwerkt van fruitbomen en notenhout met gaatjes van 2,5 tot 8 mm. Het grote gewelfde blok is van italiaans populierenhout. De functie van dit blok voor bijen is matig, omdat de gaatjes in dit vezelige hout te rafelig zijn. Maar het oog wil ook wat en al het andere hout is van hardere soorten, dus plek voor duizenden bijen is er alsnog. Bovenin zijn vakken met riet en bamboestengels, en in de omliggende tuin wordt door NIOO gezorgd voor bij-vriendelijke plantensoorten.
Taas van Herpen bouwt ism kunstenaar Remco de Kluizenaar in opdracht van Prorail ook een "Vivarium" (combinatie bijenhotel en verblijf voor vleermuizen, adders en padden) bij het Ecoduct op Hees over het spoor bij Den Dolder, het Vivarium / bijenhotel staat aan de zuidzijde van het spoor vanaf april 2013.
Meer weten over deze projecten, of een bijenhotel laten bouwen? neem contact op met: Taas van Herpen 06-12083066 / taasvanherpen(at)antenna{punt}nl
Remco de Kluizenaar 06-19814699 / remcodekluizenaar(at)gmail{punt}com / www.remcodekluizenaar.nl