Zoetermeer, Stadsboerderij Het Buitenbeest
Op Het Buitenbeest (de oudste stadsboerderij van Zoetermeer) proberen we zoveel mogelijk biologisch te werken. Dit houdt o.a. in dat behalve het voer voor de dieren ook de producten op het koffieterras biologisch zijn.
Ook milieueducatie neemt een belangrijke plaats in. In het bijenhuisje kun je bijvoorbeeld zien dat een pot honing niet zómaar in de supermarkt belandt. 
De nieuwste aanwinst is onze Insect Inn****, een insectenhotel van ca 2½ meter hoog. Het is gemaakt door vrijwilligers, en het idee komt van Tije, onze langst meelopende beheerder.
Waarom een insectenhotel?
Tije: "Om educatieve redenen, even stilstaan bij de natuur. Maar ook ter compensatie van wat we hebben ingepikt, zie de vaak steriele stenen tuinen."
Het hotel is opgebouwd uit dikke en dunnere boomstammen waarin gaten van verschillende grootte en diepte zijn geboord. Verder zitten er stenen en gestapelde dakpannen tussen, en stukken rioolbuis, opgevuld met stro. Ook snoeimateriaal, compost, oude stoeptegels en houten paaltjes zijn erin verwerkt, zelfs een oude jeneverkruik.
Metsel- en behangersbijen, schoorsteenwespen, slakken, miljoen- en duizendpoten, pissebedden, oor- en regenwormen, en misschien zelfs salamanders zullen zich er thuis voelen. De top is een penthouse voor vlinders, de Vlinderlodge.
Het is absoluut een viersterrenhotel voor insecten, maar ook zeer aangenaam voor ons om naar te kijken.
Foto en tekst: Marianne louwersheimer (webmaster/fotograaf)
Opmerking Arie Koster 2012: het hotel is prima, maar nu de bijenplanten nog.